Nieuw Deventer werk van Heidy Masman

Heidy  Masman 


Kleur, licht, sfeer, gedachten; aspecten die haar bestaan vormgeven.
In 1963 is Heidy geboren en getogen in Deventer, in deze mooie stad aan de IJssel.

Tijdens de kleuterschooltijd  was zij al geboeid door de geur van  de bloeiende meidoorn boven de zandbak en de plakselpotjes.  De vele schetsboeken die zij kreeg op haar verjaardagen, de viltstiften en kleurpotloden.
Tijdens de lange vakanties in Frankrijk, rijdend van camping naar camping was zij geïnspireerd door het glooiende landschap.
Dit alles een aanzet tot creativiteit,  de keuze voor de lerarenopleiding Tekenen/Handvaardigheid  Windesheim te Zwolle was dan ook vanzelfsprekend.
Er kwamen veel technieken en materialen aan bod.  Schilderen met acrylverf had en heeft nog steeds haar voorkeur.  Je kunt er vlug een opzetje mee maken,  het  pasteus of  laagje voor laagje opbrengen, al naar gelang je structuur, diepte of transparantie wilt.
Kopieën maken van oude meesters was ook een manier om te ontdekken hoe  kleuren en vormen zijn opgebouwd.
Tijdens de studiereis naar Florence heb ik mijn huidige man leren kennen, een kunstminnende italiaan uit Rome,  Guido Orsetti ( zijn werk is ook te zien bij Zin in Kunst/ bekijk de website).  Italie, het land waar alle zintuigen worden geprikkeld, is ook een deel van haar geworden. 


Heidy loopt of fietst graag met haar fototoestel op zak om mooi licht , een bepaalde sfeer, landschap of voorwerp vast te leggen.  Dat kan zij dan weer verwerken in haar schilderijen. Ook droombeelden zijn een inspiratiebron.

Enige jaren heeft Heidy lesgegeven aan het LBO (Lager Beroepsonderwijs) te Epe.  Van 1998 tot 2014 maakte ik deel uit van een kunstenaarscollectief , ’t Atelier, Walstraat 63, te Deventer.